Вітаю Вас на блозі учителя біології Городоцької загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів Радомишльського району Житомирської області Пархоменко Юлії Олександрівни! Цей блог створений з метою спілкування з колегами, учнями, батьками!

неділю, 19 лютого 2017 р.


Результат пошуку зображень за запитом "картинка синій кит"

19 лютого - Всесвітній день китів і морських ссавців

Щорічно 19 лютого світова екологічна спільнота  відзначає День захисту морських ссавців. Інша назва свята День кита нагадує, що саме в цей день 1986 року в силу вступив мораторій (заборона) на ловлю китів або китовий промисел.

Даний документ був підготований ще в 1982 році організацією MKK (Міжнародна китова комісія). Причиною мораторію стало катастрофічне становище океанічної біосистеми викликане більш ніж 200-т річний промисловим винищенням китів та інших морських тварин людиною.

За цей час внаслідок бездумного промислового вилову суттєво скоротилася кількість морських тварин, а деякі популяції опинилися на межі повного зникнення. На даний час на планеті залишилося 119 видів морських ссавців. В чорному морі проживають 4 види, а саме тюлені і три види дельфінів.

Мораторій на китовий промисел забороняє будь-яке полювання на китів та торгівлю їх м’ясом у всьому світі. Винятками є тільки наукова діяльність та задоволення потреб корінного (аборигенного) населення. Вони встановлюються з дозволу урядів-членів Міжнародної китової комісії (MKK) до якої входять понад 80-ть країн.

Незважаючи на те, що дана заборона діє і сьогодні, винищення тварин продовжується.  Такі країни як Японія, Ісландія та Норвегія, де китобійні традиції дуже міцні, продовжують цим займатися в рамках строго визначених квот. Корінні народи Гренландії, Аляски та Чукотки також продовжують полювання на китів.

Крім офіційного промислу у багатьох частинах світу процвітає браконьєрство. Також багато ссавців гине внаслідок екологічних катастроф, зокрема розливів нафти з танкерів та бурових платформ.

Для зупинки цього ганебного явища група країн членів MKK на чолі з Австралією наполягають повністю заборонити китовий промисел. Проте на даний час їм не вдається досягнути компромісу з китобійними країнами які продовжують виловлювати більше 1000 китів на рік.

Основна ціль даної події привернути увагу світової спільноти до захисту китів та інших морських тварин від жадібного винищення людиною.



Немає коментарів:

Дописати коментар